Verkouden

Verkouden

Eens in de zoveel tijd is iedereen aan de beurt. En helaas, ook ik ontkom er niet aan. Door even te lang buiten zitten heb ik kou gevat en een pittige verkoudheid is het cadeautje dat ik dan gratis krijg. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar iedereen krijgt er mee te maken. En voor wie dit onderwerp ronduit vies vindt heb ik een tip: ‘verder lezen is niet verplicht’.

Mijn verkoudheid begon zoals zo vaak onschuldig. De laatste mooie lentedag die deze herfst rijk is, moest genoten worden. Zo gebeurde het dat ik op 1 november lekker buiten in de zon zat. Gekleed in een T-shirt at ik een ijsje en vroeg me af welk seizoen er eigenlijk aan de beurt was. Nou verdenk ik mijzelf ervan dat ik te lang of te traag heb nagedacht. Een dag later begon ik namelijk te verlangen naar een zakdoekje. En wanneer dat gebeurt, weet je dat er een paar vervelende dagen aankomen. Het enkele zakdoekje veranderde al snel in een heel pak snotpapier. In de nacht die volgde had ik genoeg tijd om eens goed na te denken en ontstond het idee voor dit verhaal.

Wie goed verkouden is of wordt, weet dat slapen een onmogelijke opgave is. Telkens wanneer mijn oogleden de strijd tegen de slaap opgaven werd mijn neus geactiveerd. Een partijtje snuiten was mijn enige optie op dat moment. Al na twee keer snuiten was ik er spuugzat van en ik besloot dan ook het vervelende gevoel te negeren. Mijn oogleden kwamen weer naar beneden en mijn neus begon te protesteren maar ik probeerde aan andere dingen te denken. Mislukt, mijn neus won deze strijd en een nieuwe stroom snot verliet de neus. Het belandde netjes op het daarvoor bedoelde doekje en ik kon beginnen aan mijn volgende poging tot in slaap vallen. 8 uren, 32 snuitsessies, 32 zakdoekjes en een doos frustratie later gaf ik de strijd op. De ochtend stond op de stoep en mijn pogingen tot slapen waren aardig mislukt. Gedurende de nacht had ik tijd genoeg om na te denken. Ik vroeg me dan ook al snel af wat er te doen valt aan verkoudheid. Hoopvol zocht ik die ochtend op internet naar wat medicatie. Want tegenwoordig is er ja voor alles wel een medicijn. Voor hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, menstruatiepijn en oorpijn zijn zelfs afzonderlijke medicijnen te koop.

Het advies dat ik het meest tegenkwam luidde als volgt: ‘er bestaat geen medicijn tegen verkoudheid, het gaat van zelf over’. Nou, daar was ik mooi klaar mee. Er bestaat dus niet eens een snotremmer. Nou is dat spul ook vrij glad, maar ik had toch echt de hoop dat er een oplossing te vinden was. Nee dus. Maar die liters snot dan, waar komt het vandaan? En ja, daar heb ik wel een antwoord op gevonden. Ik moet zeggen dat ik er wel van schrok. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je maar liefst 1 tot 2 liter!!! Snot per dag produceert. Het schijnt gezond te zijn en het is een product van de klieren in je neus. Maar wees gerust, het meeste daarvan slikt men door. Mocht men verkouden zijn dan zal de productie van het snot echter opgevoerd worden. En dat beland dan niet in je maag, maar op je zakdoekje.

Leuk, zulke weetjes, maar helaas geen medicijn. Er zijn slechts twee adviezen die je kunt opvolgen:
1) Lekker uitzieken
2) Verhuis naar de Noordpool. Daar kan de bacterie die de verkoudheid veroorzaakt niet leven.

De oogst van dit verhaal:
• Geen passende medicatie gevonden
• Weer wat nieuws over snot geleerd
• 2 keelsnoepjes verorberd
• 4 keer gehoest
• 7 snuitbeurten
• Plannen voor een reis naar de Noordpool

Advertenties

Een gedachte over “Verkouden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s