Zwartepietendiscussie

Zwartepietendiscussie

Ja hoor, daar gaan we weer. ’s Avonds om zes uur mag niemand mij meer storen. De aardappeltjes zijn namelijk op temperatuur en de jus ligt er dampend overheen. Een bal gehakt erbij en uiteraard de goedbereide verse groente. Tijd om te eten, maar nog belangrijker: tijd voor het Sinterklaasjournaal. In het te kleine, volgepakte studiootje zit daar Dieuwertje Blok en op de achtergrond is Sinterklaas al op een beeldscherm te zien. Ook al ben ik, volgens mijn paspoort, al lang geen kind meer, het Sinterklaasjournaal gaat niet aan mij voorbij.

Alle avonturen van de stoombootbewoners zuig ik op als een spons die zich volzuigt met water. Het mooiste van alles vind ik de woordgrappen. Een geïnterviewde die woont in de ‘voordevuistweg’ of een ambtenaar die de functie ‘hoofd bijzaken’ bekleedt doet mijn hartje vol verwachting kloppen.
En wat te denken van de opmerking: “Gejongleerd is oud gedaan”. Het Sinterklaasjournaal is voor mij een dagelijks portie cabaret. De vraag is alleen, klopt het wel allemaal wat er gebeurt in het Sinterklaasjournaal? Want helaas, ook in negatieve zin is een woordspeling snel gemaakt. Wat te denken van het feit dat Dieuwertje Blok, voor het blok gezet wordt. Wat gaat het Sinterklaasjournaal doen met de zwartepietendiscussie???

De wereld kijkt mee. Ouders, kinderen, leerkrachten, ministers, rechters en journalisten zitten net als ik met het bord op schoot televisie te kijken. En voor wie het gemist heeft is er elke dag een uitgebreid verslag van het Sinterklaasjournaal te vinden op de nationale nieuwssites. De kleur van de pieten is daarin het meest besproken onderwerp. Omdat de rechters en geleerden het niet eens kunnen worden, is het Sinterklaasjournaal ongewild aangewezen als het geweten van Nederland. Jammer, want op voorhand is al te zeggen dat ze het hoe dan ook verkeerd gaan doen. Ik ben benieuwd.

En weet je wat mij nou het meest interesseert? Wat mij het meest bezig houdt in deze hele soapserie? Ik ben het meest benieuwd naar de naam op mijn lootje. Ik heb gewoon zin om een gedichtje te maken en een fopcadeautje in elkaar te flansen. De pret bij het voorbereiden van pakjesavond en de lol met de woordgrapjes van het Sinterklaasjournaal, dat is voor mij het Sinterklaasfeest. En wat de Zwarte Piet betreft? Daar heb ik ook wel een mening over…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s