Vergaderen

vergadering

Uit alle hoeken van het gebouw komen de werknemers naar de vergaderzaal. Willem van P&O doet nog snel zijn computer uit, terwijl zich bij de printer een lange rij wachtende collega’s vormt. Allemaal hebben ze op het laatste moment de agenda van de vergadering naar de printer gestuurd en nu hopen ze dat het apparaat hun documentje uitspuugt.

In de vergaderzaal zit de voorzitter onrustig op zijn horloge te kijken. De stukken van de vergadering liggen voor zijn neus, naast de voorzittershamer waaraan hij zo verknocht is. Een vergadering als alle andere. De deelnemers aan dit overleg verplaatsen zich langzaam richting de zaal en zoeken met een kopje dampende koffie in de hand een plekje rond de grote vergadertafel. Zoals de traditie voorschrijft zit op één persoon na, iedereen op zijn of haar plek als de voorzitter wil beginnen. Juist op dat moment gaat de deur open en komt Janny van financiën binnen. “Ja, sorry, ik had een telefoontje” zegt ze, zodat iedereen weet dat ze de vergadering vergeten was, maar nieuwsgierig iedereen is gevolgd en dus wel aanwezig is.

Nu echt iedereen aanwezig is en zit, vraagt de voorzitter of iedereen een plekje gevonden heeft. Aangezien er niemand meer staat, wat al een tijdje duidelijk is, is het antwoord dus ‘ja’ en kan de vergadering beginnen. De notulen zijn door niemand gelezen, gelukkig maar want het zit barstensvol fouten. De opgelopen achterstand op het vergaderschema is op deze manier wel mooi ingelopen. Punt één is afgetikt, de notulen gaan het archief in en worden pas weer tevoorschijn getoverd als er ruzie ontstaat over eerder genomen besluiten.

“Zijn er nog dingen die op de agenda gezet moeten worden?” Geen reactie. Iedereen wil zo snel mogelijk klaar zijn met deze vergadering die nog maar net begonnen is en een extra onderwerp is niet gewenst. Ondanks de lange rij bij de printer heeft de helft van de aanwezigen geen agenda gezien en voorzichtig wordt er links en rechts gevraagd of er meegekeken mag worden op het exemplaar van de buurman of buurvrouw.

De vergaderpunten volgen elkaar snel op. Over de lay-out van de nieuwe website is iedereen het snel eens, die moet er komen. Over de kapotte airconditioning wordt echter een poosje pittig gediscussieerd. Nou ja, wat heet. De dames van het gezelschap klagen zo hard mogelijk dat ze erg veel last hebben van de warmte nu het apparaat defect is, terwijl de mannen elkaar vooral zoveel mogelijk herhalen. De wollige taal begint zijn intrede te doen in de vergadering. Nadat alle mannen hun voorganger zo uitgebreid mogelijk hebben herhaald, concludeert de voorzitter dat er binnen nu en ergens redelijk snel ‘iets’ gedaan moet worden. Volgend agendapunt.

Omwille van de tijd worden er enkele punten overgeslagen en gaat de reis door naar het besluitstuk van de dag. Er is een rapport binnengekomen en de voorzitter heeft gestudeerd op de conclusie van dit rapport. Dit wordt zijn moment, de conclusie mag worden voorgelezen.

“Gezien de huidige omstandigheden van deze specifieke problematiek, heeft de hiervoor aangestelde commissie het één en ander besloten. Het komt er op neer dat lopende projecten en net opgestarte bezigheden om bepaalde redenen al dan niet gestopt of vertraagd zullen worden. Wachtende op de aangekondigde procedure die meer duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst en impact van de eventuele algehele stop van het proces.”

Iedereen, maar dan ook iedereen haakt op dit moment af. Niemand weet waar de voorzitter het over heeft. En de voorzitter zelf? Die is vooral blij dat de zin er zonder stotteren uitgekomen is, al weet ook hij niet wat hij zegt. Het is slechts een zin die de onderzoekscommissie hem heeft aangedragen. Het nu tijd om te stemmen. Een stemming over de meest vage inbreng van de hele vergadering. De voorzitter vraagt wie er voor is en iedereen steekt zijn of haar hand op. Niemand weet echter waarvoor hij of zij gestemd heeft. Het enige wat zeker is, is dat de vergadering nu bijna afgelopen is, gelukkig. De datum voor de volgende vergadering krijgt iedereen via de e-mail. Er is namelijk niemand die een agenda meeheeft. Nou ja, Rudolf van de planning uiteraard wel, maar hij is dan ook de uitzondering die de regel bevestigd.

De collega’s verlaten de zaal nadat de rondvraag, als langst durende onderdeel van de vergadering, is afgerond. Al kibbelend, roddelend en kritiek brakend zoeken ze elkaar op. Zo gaat de vergadering in afgeslankte vorm nog even door en is de voorzitter is tevreden met het officiële deel. Willem van P&O is blij dat zijn computer al uit staat en zijn bureau opgeruimd is. Hij gaat naar huis, de hond moet nog uitgelaten worden en het eten moet klaarstaan als zijn vrouw thuis komt. Wat de vergadering betreft? Geen idee waar het over ging.

Advertenties

Een gedachte over “Vergaderen

  1. Harrij Smit zegt:

    Prachtig verwoord! Maar erg dat het zo gaat – je zult er van afhankelijk zijn. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld of elders waar marktwerking zijn intrede heeft gedaan en de consument daar voor mag bloeden. Bah…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s