Ontruimingsoefening

ontruimingsoefening

Foto: www.veiligheidsspecialisten.nl

Alleen de aankondiging al, maakte genoeg los bij de collega’s. Het nieuws ging dan ook als een lopend vuurtje door de school heen. ‘Donderdag is er weer een ontruimingsoefening.’ Op zich niet heel bijzonder zou je denken. Wanneer de bel langdurig luidt is het de bedoeling dat je samen met de kinderen uit je klas naar buiten gaat. Het is dan ook niet het ontruimen zelf waar men zo van slag van raakt. Het gaat deze keer om een ontruimingsoefening waarbij het tijdstip niet vooraf is aangegeven. Slechts de datum is bekend.

Als leerkracht heb je graag alle touwtjes in handen. In het geval van een brandoefening heb je niet de controle en dus ontpopt er bij sommige mensen een lichte vorm van stress. Nou snap ik dat helemaal. Ook ik vind het niet altijd prettig als ik niet weet waar ik aan toe ben. In dit geval was ik gelukkig wat zekerder van mijn zaak. Als BHV-er moest ik namelijk de bel luiden. Ik wist dus wanneer die zou gaan. En ik was daarin de enige.

Het bracht me een boel interessante vragen op. Als klokkenluider van dienst kreeg ik namelijk het ene na het andere verzoek van de collega’s. ‘Wil je wel rekening houden met de spreker die op donderdag in mijn klas is?’ ‘Kan ik wel naar gymnastiek? Of moet ik in de klas blijven?’ ‘Mag ik weten wanneer we oefening hebben? Dan kan ik er rekening mee houden met mijn programma.

Tot mijn grote spijt kon ik geen van mijn geheimen prijsgeven of toegeven aan één der wensen die mij ter ore kwamen. Om 9.15uur was het dan zover. De bel ging heeeeeeeeeel lang. Tijd om te ontruimen. In de gang kwam ik twee collega’s tegen die mij vroegen of we echt naar buiten moesten. Op dat moment beeldde ik mij in de rook onze kant op zou komen. Een heel lekker tijdstip voor een discussie leek het mij nou niet. Mijn antwoord richting de collega’s was dan ook, dat ze zo snel mogelijk buiten moesten komen. Want ja, als de boel echt in de fik staak is het ook niet ideaal om rustig een gesprek aan te knopen.

Ondanks alle stress vooraf liep iedereen gedwee naar buiten. In no-time was de school leeg. En in mogelijk nog hoger tempo werd het weer gevuld met kou kleumende kinderen. Ze hadden zonder jas buiten gestaan. En de collega’s? Ze pakten wonderbaarlijk snel de draad (touw) weer op. Ik was blij dat de oefening goed ging. Zij hebben hun eigen touwtjes weer in handen. Het ging weer als de brandweer. Gelukkig is de volgende oefening geheel onaangekondigd. Dat scheelt een boel stress vooraf.

Advertenties

5 gedachtes over “Ontruimingsoefening

  1. MichielZiet zegt:

    Ik vraag mij af, is het niet net zo als het alarm de eerste maandag van de maand? Dat als er dan écht Russische bommenwerpers ons land komen invliegen, of Kalifatische koppensnellers het land intrekken op een maandag. Zou men dan schuilen of denken: Het is maandag… koffie drinken.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s