Voorbeeldfunctie van de politiek?!?

Tweede Kamer

Gisteren kreeg ik een onverwachte kans aangeboden. Het griepje dat mij wakker hield vannacht, daagde me uit om van een nadeel een voordeel te maken. En positief als ik ben, weigerde ik zielig te doen. Ik heb dus van de nood een deugd gemaakt. Ik heb televisie gekeken. Normaal gesproken levert dat onder werktijd een scala aan slechte tekenfilms op, uitgezonden door de Nikelodeons van deze wereld. Vandaag echter was er een ander schouwspel gaande. De algemene politieke beschouwingen.

Wanneer ik niet ziek thuis zit, probeer ik beroepshalve kinderen het één en ander bij te brengen. In de volksmond staat deze dagelijkse bezigheid bekend onder de noemer ‘leerkracht’. En met de ogen van een leerkracht keek ik dan ook naar de algemene politieke beschouwingen. En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben enorm geschrokken. Het kan zijn dat ik de plank enorm missla. Toch heb ik altijd het idee gehad dat de politiek leiders van dit land een voorbeeldfunctie vervullen. De uitvoering daarvan dat viel mij enorm tegen.

Zo is één van de basisregels in een schoolklas, dat je aanwezig bent en oplet als de leerkracht of je klasgenootje aan het woord is. In de klas gaat dit over het algemeen prima, maar de houding van de Kamerleden is ronduit schokkend. Zo zie ik tijdens een verhaal van de Minister President dat veel Kamerleden onderling grapjes maken. Hun telefoon krijgt meer aandacht dan de spreker en ook de tablet blijft zeker niet onaangeroerd. Nou snap ik ook wel dat er af en toe overleg nodig is en dat je via de tablet de laatste informatie over het debat kan binnenkrijgen. Maar toch, de nonchalante houding valt op. Mij maak je namelijk niet wijs dat alle smartphone- en tabletgebruikers meekrijgen wat er in de zaal gebeurd. Het valt de aanwezigen overigens te prijzen dat ze aanwezig zijn. Deze zin klinkt u wellicht vreemd in de oren, maar toch staat er precies wat ik bedoel. Het is namelijk opvallend hoeveel stoelen er in de Tweede Kamer niet gevuld zijn. Zeker wanneer je bedenk dat er toch zo’n €8.000,– per maand wordt bijgeschreven op de rekening van een (niet aanwezige) volksvertegenwoordiger. Wanneer ik dat bedenk doet dat bij mij op zijn minst één wenkbrauw fronsen.

Maar we zijn er nog niet. Ik ben namelijk ook nogal geschrokken van de omgangsvormen die men bezigt in de Tweede Kamer. Zo ben ik op school geen voorstander van de roeptoetertechniek. Hiermee bedoel ik het volgende.

 • Schreeuw zo hard mogelijk
 • Gebruik onvriendelijke woorden
 • Maak mensen bang met halve waarheden
 • Roep op tot rellen
 • Trek je terug als iemand een tegenargument heeft.

Deze techniek zie ik in de Tweede Kamer helaas regelmatig voorbijkomen. Het wordt met name geëtaleerd door een niet bij naam te noemen witgeverfde roeptoeter uit het zuiden van ons kikkerlandje. Schandalig!

Tot slot nog een ander punt dat op een gemiddelde basisschool niet door de beugel kan. Liegen en je zin doordrukken. Basishoudingen die we op school ‘liever niet’ aanwakkeren. Maar u raadt het al, daar denkt de gemiddelde volksvertegenwoordiger toch anders over. Want wat bleek? Men geeft in de Tweede Kamer het liefst geen antwoord op de gestelde vragen. En wanneer iemand zijn of haar zin niet krijgt, dan drijven we die gewoon door. Aan de leerkrachten en opvoeders van Nederland de dappere taak om aan kinderen te vertellen dat dit niet de bedoeling is.

Zolang men hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen, pleit ik ervoor dat er eerst maar eens een goed voorbeeld gegeven wordt. En ik wil hierbij voorstellen dat dit wordt geagendeerd op de politieke agenda.

Met vriendelijke groet,

Uw bloggende roeptoeter.

Advertenties

19 gedachtes over “Voorbeeldfunctie van de politiek?!?

 1. Jaixy zegt:

  Had Willem Alexander toch gelijk… Kijk elkaar eens in de ogen, dat is veel gezelliger.
  Ja ik heb het ook gezien. En ik vond de houding daar in die zaal soms ronduit onbeschoft.
  En dan praten ze wel via de voorzitter…. Maar wat is het nut daarvan als de basis houding naar elkaar toe al niet klopt.
  Niet echt een mooi voorbeeld ….

  Like

  • Taallent zegt:

   Daar heb je een goed punt. de schijnvertoning die het spreken via de voorzitter wordt als je zo met elkaar omgaat. Wat dan ook weer gek is, is dat Willem Alexander juist de tekst van de man voorleest die de leiding heeft over dat wat niet goed gaat (in mijn opinie).

   Liked by 1 persoon

   • Jaixy zegt:

    Nee dat vind ik ook. Het is gewoonweg gek dat de normen en waarden, waar ze zelf zo prat op waren, echt ver te zoeken zijn.
    Kinderachtig gedrag, elkaar pesten, niet luisteren, met de vinger naar elkaar wijzen….
    Echt op scholen en sportclubs gaan kinderen respectvoller met elkaar om.
    Terwijl daar ook wel eens wat mis gaat. Maar dat zijn kinderen, die moeten gecoachd worden en begeleidt in respectvol met elkaar omgaan.
    Maar ik zou de hele tweede kamer graag uit willen nodigen op een doorsnee school. Ze zullen echt nog wat kunnen leren van de gewone burger, en het gewone kind.

    Like

 2. Marion zegt:

  Ik kijk zelden tv, maar mijn man kijkt altijd naar de algemene beschouwingen. Soms met het geluid aan, maar meestal met het geluid uit. Je zult nu denken dat ik een grapje maak, maar nee, het is serieus waar. Ik kijk soms mee, want het is om je kapot te lachen en tegelijkertijd om je dood te schamen. Om niet echt dood te gaan van schaamte laten we daarom het geluid maar achterwege.

  Like

 3. Bettine zegt:

  Helemaal mee eens. Ik heb me wel eens afgevraagd of dit ook al zo was toen de media nog wat beperkter was. Ik heb vaak het gevoel dat het er in Den Haag alleen maar om gaat wie zijn zegje het beste kan verwoorden en wie het beste de media kan bespelen…. En blonde roeptoeters horen helemaal niet thuis in de politiek.

  Liked by 1 persoon

 4. Martha zegt:

  roeptoeter! Briljante woordkeuze! Maar verder helemaal met je eens, en zeker als we zoveel moeten bezuinigen op alles en nog wat.. Een beetje jammer is dat wel. Ik kijk liever naar slechte tekenfilmpjes op de nickelodeons van nu.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s