Balbezit

Afbeelding: muurmode.nl

Afbeelding: muurmode.nl

Wanneer hij het klapstoeltje ziet staan moet hij denken aan vele jaren eerder. Het stoeltje, hier in het voetbalstadion doet hem denken aan een woensdagavond op zijn slaapkamer. Als jong mannetje stond hij voor zijn kledingkast om alle benodigdheden voor de voetbaltraining in zijn sporttas te mikken. Na veel zeuren, aandringen en opnieuw zeuren had hij het dan toch voor elkaar gekregen, hij mocht van zijn ouders op voetbal. En vanaf dat moment kon het alleen maar beter. De droom om topvoetballer te worden en in een enorm stadion voor duizenden mensen te voetballen leek dichterbij dan ooit. Negen jaar jong, vol ambities.

Daar op die slaapkamer had het zo simpel geleken. Elke week een paar keer goed zijn best doen op de training en zijn talent zou vanzelf opgemerkt worden. Via de dorpsclub naar de provincieclub. Van de provincieclub naar de top van Nederland, om uiteindelijk een mooi oranje shirt aan te trekken. Het liefst in een vol stadion, scorend voor het Nederlands elftal.

Als snel was duidelijk geworden dat zijn doel een onhaalbaar doel was. Zijn trainer had het hem geprobeerd zo tactisch mogelijk te vertellen. Maar waar hij niet gezegend was met een groots voetbaltalent was de trainer een man zonder enige vorm van tact. Hoe hij ooit trainer van een voetbalteam geworden was wist niemand, maar de boodschap aan zijn pupil veranderde er niet door. Hij, kleine man met ambities, zou nooit kunnen schitteren in een groots voetbalstadion. Weg droom.

Tot die ene morgen. Hij was 13 jaar en de krant viel op de deurmat. Op de voorkant van het sportkatern stond een foto van de wereldberoemde Johan Cruijff. En hoewel Cruijff veel onbegrijpelijks uitkraamde in het interview op pagina drie, is één uitspraak blijven hangen. ‘Als wij de bal hebben, kennen hunnie niet scoren’. Die uitspraak veranderde alles. Voetbal draait om balbezit. Hoe meer voetbalwedstrijden hij op televisie zag, hoe meer hij overtuigd was van de waarde van balbezit. Want, zo dacht hij, waarom zetten ze anders in beeld hoeveel balbezit de teams hebben? Het moet van waarde zijn. Bijna elke trainer die na een wedstrijd werd geïnterviewd had het ook over balbezit. Een nieuwe droom was geboren.

En nu is het eindelijk zover. Na zijn aanmelding is het redelijk snel gegaan. Hij moest één keer op gesprek komen, kreeg een beetje voorlichting en heeft een kleine training ondergaan. Nu betreedt hij het voetbalveld terwijl hij beseft dat één van de vijftigduizend stoeltjes voor hem is gereserveerd. Vanavond zullen duizenden mensen in het stadion en miljoenen televisiekijkers zien waar het allemaal om draait bij het voetbal.

Trots neemt hij plaats op het klapstoeltje dat naast het veld staat. Vanaf zijn plek heeft hij een prima overzicht over het veld. Maar het belangrijkste is nog wel dat hij deze avond gegarandeerd is van veel balbezit. Vanavond is hij namelijk ballenjongen.

Advertenties

7 gedachtes over “Balbezit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s