De agenda van onze baby

048 geeltje MMag FC 200x125

Na lang wachten was het dan eindelijk zover. Na vierenhalve maand hoefde babyboy geen nachtvoeding meer. Heerlijk. Dit betekende dat het nachtbraken was afgelopen. Ook nieuwbakken papa en mama konden weer gaan wennen aan een verbeterd dag en nacht-ritme. Nu meneertje structuur heeft, is voor ons de eerste fase van de opvoeding voorbij. Na de succesvolle afronding van dit hoofdstuk, kijken we vol zelfvertrouwen naar wat ons nu te wachten staat. Tijd om een globale agenda voor ons (b)engeltje te maken.

Maar lieve mensen nog aan toe, dat wordt een hele pittige klus. Ik kreeg namelijk onder ogen dat er plannen zijn om kinderen al vanaf 2,5 jaar naar school te sturen. Bij het lezen van dit artikel kreeg de schrik mij te pakken. Ik kon mij helaas niet loswurmen. De schrik en ik, we dachten na over wat dat betekende. Ten eerst dat ik met gezwinde spoed een oriënterend gesprek moet aangaan met de plaatselijke kinderopvang. Want als het kind op zijn tweeënhalfste al op school moet zitten, dan blijft er maar weinig tijd op voor het kinderdagverblijf. Terwijl dat juist zo nodig schijnt te zijn in onze huidige maatschappij. Het kinderdagverblijf opvang is een soort cursus voor kinderen die voorbereid moeten worden op het naar school gaan. Snapt u het nog? Ik niet, maar het schijnt dus noodzakelijk te zijn.

Wanneer we babylief bij het babyverblijf hebben afgeleverd is het hoog tijd om op scholenjacht te gaan. Op zoek naar een school waar ons prinsje het best tot zijn recht komt. Gebaseerd op dit onderzoek kunnen we dan een school selecteren, in de hoop dat er nog plek is voor ons manneke. Ik hoop maar dat we niet te laat zijn. Dat zou toch een ramp zijn? Want één ding weet ik zeker, eens een achterstand, altijd een achterstand. Dat zou betekenen dat mijn kind buiten de boot valt, een schrikbeeld! Want hoe moet het dan verder? Het kind moet immers halverwege de basisschool al weten welke vervolgopleiding in het wil volgen? En dan nog maar te zwijgen over de beroepskeuze die steeds vroeger genomen moet worden.

Help! Ik ben volledig in paniek. Al gedurende dit schrijven vliegen de angsten mij door het hoofd. Ben ik nog op tijd met de aanmeldingen? En hoe zit dat met zwemles, muziek, sport enzovoort? Doe ik mijn kind niet te kort? Tijd om even wat op een rijtje te zetten.

• Meneer is nu ½ jaar
• Bij 1 jaar is het tijd voor de opvang
• 2,5 jaar, basisschool
• 4 jaar, zwemles
• 6 jaar, gymnastiek voor de motorische ontwikkeling
• 7 jaar, keuze bieden uit minimaal 3 sporten
• 9 jaar, inventariseren of er bijles gegeven moet worden
• 10 jaar, muziekles, kan geen kwaad.
• 12 jaar, keuze voor vervolgonderwijs.

Schrik, dat is een aardig lijstje. Ik word er helaas niet rustiger van. Het benauwd me juist want ik vraag me zo hard af wanneer ik dan met hem moet voetballen? Angstig vraag ik me af of mijn lieve jongen nog wel tijd heeft om met mij te wandelen in het park en kastanjes te zoeken? En dan heb ik de belangrijkste vraag nog niet eens gesteld: “Hoe zit het met het ‘kind zijn’?”

Mocht u een tijdje niks van mij horen? Dan ben ik bezig om dit vraagstuk op te lossen.

Advertenties

24 gedachtes over “De agenda van onze baby

 1. Regenboogvlinder zegt:

  Jaja, het is wat tegenwoordig!
  Mijn kleindochters (Gran Canaria) gingen met 3 jaar al naar school! Die meiden hadden ook echt elke dag huiswerk, de hele lagere schooltijd. Nu zitten ze op de Middelbare School en hebben ze veel minder..
  Maar ik geef je een wijze raad, ga nou lekker genieten van die kleine man en maak je niet te druk om wat er straks allemaal ‘moet’. De tijd gaat al snel zat! Komt tijd komt raad!

  Like

 2. Mrs. Brubeck zegt:

  Weet je, het lijkt gisteren toen wij onze kroost naar de kleuterschool brachten. Op dit moment beseffen we hoe huizenhoog het cliché echt is “geniet ervan, want voor je het weet zijn ze groot”… Heb dus niet teveel schrik en geniet… Het gaat vanzelf, echt 🙂 Binnen 20 jaar babbelen we nog eens en ga je me gelijk geven.. Ha!
  En die agenda.. ze hebben er leuke bij de hema 🙂

  Like

 3. Myriam zegt:

  In Belgie is het al zo dat kindjes van hun twee en een half naar school kunnen. Het is niet echt verplicht maar vanaf drie jaar wordt het sterk aanbevolen. Het is vroeg, al zijn sommige kindjes er zeker aan toe. En voor de rest worden ze idd groot vanzelf, tenminste als alles volgens plan verloopt wat ik ten stelligste mag hopen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s