Bert vertelt het nieuws

Aangemoedigd door een bericht op Twitter besloot ik vanmiddag om de uitzending van WNL op zondag terug te kijken. Staatssecretaris Sander Dekker was daar te gast. Via Twitter begreep ik dat hij een nogal dubieuze uitspraak had gedaan. Iets wat mij verontrustte, deze man is namelijk mijn ‘baas’. Als leerkracht ben ik namelijk overgeleverd aan de opvattingen en/of nukken van dhr. Dekker. Wat volgde was een bijzonder middag.

Terwijl ik met een banaantje in de hand het advies van het voedingscentrum opvolgde, keek ik gebiologeerd naar het beeldscherm van mijn laptop. Al na enkele minuten kwam er een filmpje langs waarin alle nieuwsitems van één week gevangen zaten. Het is een beeld van Bert en ErniHoed Bert (NPO)e. Ik heb er maar even een ‘print screen’ van gemaakt. Het beeld werd laten zien omdat Sesamstraat ‘van de buis’ verdwijnt. Dat was uiteraard het nieuwsfeit dat men wilde aansnijden. Maar het beeld vertelde zoveel meer.  Ik heb nog nooit een beeld gezien dat zoveel informatie bevat.

Wat dacht u van de hoed die Bert hier op heeft? Ik dacht meteen aan Memphis Depay. De voetballer van het Nederlands Elftal wordt bekritiseerd om zijn flamboyante levensstijl. Het symbool van zijn levensstijl is de hoed die hij draagt. Zelf zegt hij erover: ‘het is maar een hoed’. Feitelijk gezien heeft hij natuurlijk gelijk. Maar volgens menig landgenoot mag Memphis geen hoed op zijn hoofd zetten zolang hij op het veld niet presteert. Ik heb zomaar het vermoeden dat Memphis zelf niet zo’n hoge pet op heeft van deze mensen.

De hoed staat symbool voor nog een nieuwsfeit. De commissie stiekem. Dat wat onder de pet gehouden moest worden door alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer, is helaas op straat gekomen. Hoewel het niet om informatie gaat waaruit een levensbedreigende situatie is ontstaan, moet de klikspaan toch gestraft worden. Dat is althans wat ik in de verschillende nieuwsuitzendingen hoor. Het grappige is de aanleiding voor dit hele spektakel. Minister Plasterk heeft de kamer namelijk niet goed geïnformeerd waarna deze situatie ontstond. Minister Plasterk, waar kennen we die ook alweer van? Juist, van een hoed!

Dan even een uitstapje naar het koekje waar Bert zo sipjes naar kijkt. In de aflevering van Bert en Ernie krijgt Bert het kleine, en Ernie het grote koekje. Berts gezicht spreekt boekdelen. Het is niet eerlijk, hij voelt zich niet serieus genomen. Dat voel ik mij ook niet. Zeker niet wanneer ik in de uitzending staatssecretaris Dekker hoor spreken. Zelf heb ik al iets meer dan een jaar last van een burn-out. En van veel mijn beroepsgenoten hoor ik over de voortdurend aanwezige druk op het werk. Het werk is nooit echt af en het vergt veel van je. Op de site van het CBS is dan ook te vinden dat het onderwijs één van de risicoberoepen is, wanneer het gaat om burn-outklachten.

Wanneer ik Dekker vervolgens hoor praten zie ik mijzelf als Bert met een klein koekje. De staatssecretaris is namelijk zeer tevreden over het huidige onderwijs. Nou mag dat best, maar één opmerking schiet met toch wel in het verkeerde keelgat. Hij zegt letterlijk dat hij zich niet herkent in het beeld dat de werkdruk zo hoog is in het onderwijs. Van veel mensen kan ik deze opmerking best begrijpen. Maar niet van de persoon die zorg moet dragen voor mij en mijn collega’s. Ik trek éénzelfde gezicht als Bert op de foto trekt. Bert begrijpt me gelukkig wel.

Bert, bedankt!

Advertenties

9 gedachtes over “Bert vertelt het nieuws

 1. aldert1946 zegt:

  Waar, als je van de overheidsfondsen afhankelijk bent is de werkdruk niet onnodig hoog? Met minder mensen meer doen is het motto van Politici en eigenlijk moeten we dat eens eerst op die beroepsgroep gaan uitproberen: Minder kamerleden, minder ondersteuning en meer positieve bijdage aan onze samenleving leveren. Dan doen we eindelijk waarvoor ze er zijn: dienstbaar aan het Nederlandse volk zijn!

  Liked by 1 persoon

  • Taallent zegt:

   Wat als we ons ook strikt aan de werktijden houden? Een prikkloksysteem zeg maar? Niet dat ik liever te weinig werk, maar om eens te zien wat het met ‘het systeem’ zal doen. Het zal mij benieuwen.

   Like

 2. bloggersterk zegt:

  Het is gelekt, maar toch: het was geen eigen initiatief van de NPO om Bert te verbannen naar het digitale domein, wat dacht je. Begripvolle Bert is daar neergezet door een staatssecretaris die zich zowel met onderwijs als media bezighoudt

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s