Democratie

Democratie, wat is dat eigenlijk? Deze vraag sluimerde na de afgelopen referendum-week door mijn hoofd. Om een antwoord te vinden probeerde ik het fenomeen ‘democratie’ zo makkelijk mogelijk uit te leggen aan mijn zoon. En heeft u nog een betere/andere kijk? Ik stel me leerbaar op want ook voor mij is democratie nog wel eens een raadsel.

Lieve zoon,

Papa wil je graag uitleggen wat democratie is. Het is een moeilijk woord, met een bijzondere betekenis. Ik weet wel dat je nu nog te klein bent om het te snappen, maar dat geeft niet. Ook veel grote mensen snappen niet wat democratie is, dus ik probeer het zo makkelijk mogelijk voor je op te schrijven. En misschien helpt papa ook nog een paar grote mensen met dit verhaaltje voor jou.

Vind jij het ook eerlijk dat de meeste stemmen gelden? Dat zegt juf vast wel eens op school. Zo is democratie nou ook bedoeld, maar vaak doen we het toch niet zo. Ik zal het je uitleggen.

Eens in de vier jaar mogen de grote mensen naar de stembus. Daar kunnen ze op een papiertje invullen wie ze als baas van ons land willen. Dat is best wel moeilijk want er zijn wel meer dan tien groepen meneren en mevrouwen die de baas van het land willen zijn. Die mensen hebben dan samen een politieke partij, maar kunnen natuurlijk niet allemaal tegelijk de baas van ons land zijn. Daarom worden de stemmen van alle mensen verdeeld over al die partijen.

Vaak zijn er dan twee of drie partijen die net wat meer stemmen hebben gekregen dan de anderen. En die drie gaan dan samen weer verdelen wie de baas mag zijn. Als ze dat hebben gedaan mogen maar een paar mensen van die partijen de echte baas van Nederland spelen.

Vind je het moeilijk? Denk dan maar eens aan een grote zak met snoepjes. Alle snoepjes hebben een kleur. Maar er is niet één kleur die meer dan alle andere heeft. Dan worden de snoepjes verdeeld in 6 groepjes. Maar er mogen maar 3 groepjes snoep door. En van die drie groepjes mogen maar een paar snoepjes naar jou. Gek he, er waren er heel veel, maar uiteindelijk mag jij er maar een paar opeten. Dat heet met een moeilijk woord ‘minderheid’.

Nou zo werkt democratie ook. Het is de beste manier om veel mensen te laten denken dat ze belangrijk zijn terwijl er maar een paar de baas mogen spelen.

En weet je waar men in Nederland nou zo goed in is? Om na de verkiezingen over alles te klagen wat de bazen van het land doen. Dat komt omdat de mensen graag overal over klagen. Misschien gaan ze ook wel klagen over dit verhaal van papa aan jou, ook al is papa geen baas van het land.

Misschien snap je wel niks van dit verhaal lieve jongen, maar dat geeft niet. Papa vindt het ook moeilijk. Ga nu maar lekker slapen. Ik zal morgen een verhaaltje over Bertje de Bij voor je schrijven.

Kusje van papa.

MEER COLUMNS EN VERHALEN VAN MIJN HAND ZIJN HIER TE VINDEN.
Advertenties

22 gedachtes over “Democratie

 1. Morgaine zegt:

  Democratie, lieve dochter, het betekent dat je mag stemmen, de meeste stemmen gelden zeggen ze weleens, maar helaas, democratie betekent ook dat de hogere hand deze stemmen ook weer weg mag stemmen, want het is een democratie, dus men hoeft het niet aan te nemen zeggen ze dan, het was maar voor de fun, wat ‘wij’ willen of denken, doet er dan voor hen niet toe, en ook dat valt onder democratie?

  Oh wacht, vroeger leerde ik dat meer communistisch was, dit idee, maar dat vervaagt allemaal, dus lieve dochter….

  X

  Liked by 1 persoon

   • Morgaine zegt:

    Met liefde gedaan, dank je wel voor jouw uitleg… aan jouw zoon, want ja, je snapt wel dat het mij toch ook bezig houdt, en dat voor iemand die zegt, niet met politiek bezig te zijn, maar waarom zou dat nu zijn? 😉

    Liked by 1 persoon

  • nielshagen zegt:

   De hogere hand ‘overruled’ niet de meeste stemmen (gelukkig maar), net zomin als de meeste stemmen gelden ( gelukkig maar). Wat de hogere hand dient te doen is bezien of bepaalde in te voeren regelgeving consistent is met bestaande regelgeving (met name die in de grondwetten). Helaas is wat ‘het volk’ graag wil tegenstrijdig met wat in die grondwet staat. Gelukkig zijn er politieke partijen/personen die dat inzien en zulke regelgeving de prullenbak in gooit.

   Like

 2. aldert1946 zegt:

  “Democratie is de beste manier om veel mensen te laten denken dat ze belangrijk zijn, terwijl er maar een paar de baas mogen spelen” is een grappige samenvatting die niet helemaal het begrip omvat, maar wel voor kinderen duidelijk maakt.
  Onze tijd van jonge kinderen is al een tijdje voorbij, maar dit lezen schept prachtige herinneringen.
  Dank daarvoor.

  Liked by 1 persoon

 3. nielshagen zegt:

  Je beschrijft één van de vormen van democratie. Dat is niet overeenkomstig aan democratie. Tegenover deze vorm, representatieve democratie, staat de directe democratie. Waar beide vormen vanuit gaan, is dat alle mensen die onder de staat vallen waarin de democratie vorm heeft gekregen, zich uit kunnen spreken over de regels waarnaar zij leven. Stemmen is daar een onderdeel van, zeker niet het definiërende deel. Net zomin als het vormen van gezelschappen die samen verdere regelgeving bepalen.

  Liked by 1 persoon

 4. Jaixy zegt:

  Het blijft eeuwig moeilijk democratie….

  Blij eigenlijk dat je zoon zich hierover zich geen zorgen over hoeft te maken of zich hierin hoeft te verdiepen…
  Hij mag eerst nog even heerlijk kind zijn.
  😘

  Like

 5. Taallent zegt:

  Inderdaad, het was meer voor de grote mensen bedoeld. Meneer is nog geen jaar, maar ik dacht wel: hoe ga ik dit aan hem uitleggen als hij straks groter is… het was een leuke inspiratiebron.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s