ADHD bestaat niet!

Wist u dat? ADHD bestaat niet, dat is althans wat ik beweer in de volgende column. Voor het ADHD-magazine SUZAN!¡ mocht ik deze column schrijven. En het grote nieuws is dat de Suzan vanaf nu te bestellen is! Mijn verhaal is opgenomen in de promotie voor deze nieuwe editie, daarom publiceer ik het hier ook alvast. Een gedicht van mijn hand en nog veel meer goede verhalen van andere schrijvers zijn te vinden in het magazine. Bestellen dat boekwerk…

(De tekst staat onder de foto (duidelijker) uitgeschreven)

ClTVJUUUoAA9Qw_

Een bijschrift invoeren

Ik heb geen idee wat u van deze column verwacht. Misschien heel veel, misschien wel helemaal niks. Stiekem hoop ik dat u er niet veel van verwacht, dan kan het ook niet tegenvallen. Om eerlijk te zijn weet ik zelf ook niet wat ik moet verwachten. Ik heb geen idee wat er de komende regels komen gaat. Maar goed, ik heb ADHD, ben gevoelig voor prikkels en impulsen, dus dit stukje tekst zal vast ergens toe leiden. Waarschijnlijk tot een einde.

Hoewel, ADHD, heb ik dat wel? Volgens de inmiddels keihard wegbezuinigde psychiater en zijn vriendjes wel. Ze hebben het zelfs zwart op wit laten zetten en dus heb ik ADHD. Maar toch heb ik zo mijn twijfels. Er zijn namelijk genoeg mensen die mij weten te vertellen dat ADHD helemaal niet bestaat. Het is maar verzonnen en de diagnose stelt eigenlijk niks voor. Wanneer mij dat verteld wordt, schiet mijn gezicht meestal in de ‘vragende-kramp-stand’. Onzekerheid overvalt me. Wat moet ik met zulke verhalen?

Het advies is negen van de tien keer hetzelfde. Lees dit en dat onderzoek maar. Of bekijk het werk van die ene wetenschapper eens grondig. Hij schrijft enorm duidelijk over ADHD. Vaak zijn alle onderzoeken en boeken echte aanraders. Je moet er wel even de tijd voor nemen en goed geconcentreerd voor gaan zitten. De boeken waar naar verwezen wordt, zijn meestal niet toevallig gekozen. De wijsneus van dienst weet meestal van alles over de in het boek beschreven methode om mensen te helpen. Feitelijk worden de symptomen van iemand die ADHD heeft beschreven, met een andere titel weergegeven en bieden ze de persoon die jou het boekt aanbiedt een werkzaam leven. Want hij of zij kan natuurlijk prima helpen wanneer je ‘last’ hebt van de genoemde symptomen. Met andere woorden, ADHD bestaat niet, het heet gewoon anders en ‘ik’ kan jou er vanaf helpen.

Terwijl ik mijn nekharen, ze kwamen net overeind, netjes terugleg, bedenk ik wat de gevolgen zijn van het ontkennen van ADHD. Want stel het bestaat echt niet. Ook niet onder een andere naam. Ben ik dan ook niet druk? Ben ik dan niet enorm creatief? En hoe zit het met de impulsbeheersing en de prikke… he, een vogel, dat is leuk. Zag je de vogel ook? Misschien moet ik me er maar bij neerleggen. ADHD bestaat gewoon niet. Ik heb er géén last van en medicatie slikken is een wassen neus. Dat ik er rustig van wordt is ook niet waar, het is een psychologisch effect. De problemen die mijn mede ADHD’ers hebben zijn ook zwaar overdreven. En het ergst is nog wel dat dit blad eigenlijk helemaal niet bestaat. Deze column is niet opgeschreven en dus door niemand gelezen. En ik word straks wakker in een super rustige omgeving.

En mocht het stiekem wel bestaan, dan hoop ik dat er gepraat wordt mèt mensen met ADHD en niet óver mensen met ADHD.

MEER COLUMNS EN VERHALEN VAN MIJN HAND ZIJN HIER TE VINDEN.
Advertenties

14 gedachtes over “ADHD bestaat niet!

 1. Elin zegt:

  Bij mij bestaat alleen de ‘H’ niet, de A, de D en de andere D bewijzen zichzelf keer op keer 😉 Al is die ‘H’ bij velen zeker aanwezig.. Waarom de ene stempel onderuit schoppen en de ander gebruiken als excuus of zelfs als scheldwoord? Het is maar hoe het iedereen het beste uitkomt.. En voor mij is dat het naampje ‘ADD’. Mooi geschreven, zeker magazine-waardig 😉 Groetjes, Elin

  Liked by 1 persoon

 2. Martha zegt:

  Goed geschreven taallent!! Ik heb het al op twitter gezegd, maar nogmaals: HOE COOL IS DAT DAN JE STAAT IN SUZAN!!!!! Mooi he hoe de adhd diagnose iedere keer weer in twijfel wordt getrokken door anderen. Sommige argumenten en tips zijn zo onnozel en dom dat ik er gewoon om moet lachen: Nee je moet gewoon geen suiker meer eten, of: je moet meer sporten (ik sport 5 dagen in de week) of: als je ouder wordt dan trekt dat vanzelf wel weg.

  Liked by 1 persoon

 3. Roos zegt:

  “Waarschijnlijk tot een einde.” Hahaha, ik had het niet meer. XD Tja, je laatste zin is natuurlijk erg sterk. We praten teveel over mensen met een ‘kwaaltje’ en te weinig met de mensen die last hebben van het ‘kwaaltje’. ADHD bestaat zeker weten, maar toch zijn er wel opvallend veel ouders die meer last hebben van de ADHD van hun kind dan dat het kind zelf er hinder van ondervindt. Soms vraag ik me af of kinderen niet te snel een etiketje krijgen puur om de gebrekkige opvoedkundige talenten van de ouders te maskeren. Het kind heeft geen manieren; ‘Oh dat komt door zijn AD(H)D, hij zal zijn medicijnen wel niet hebben gehad’. Yeah right… Mijn ex heeft ADD en of hij nou zijn concerta braaf slikte of niet, ik merkte er niet veel van. Hij zelf wel, voelde zichzelf rustiger met concerta, helderder ook. Zijn moeder vond hem echter ‘onhandelbaar’ als hij zijn medicijnen niet had genomen. Tja, ik vond het maar bijzonder…

  Liked by 1 persoon

  • Taallent zegt:

   Wat een mooie reactie Roos! Thanks. Je hebt een goed punt als je spreekt over het accepteren van mensen zoals ze zijn. Het geven van medicatie op basis van je eigen onvermogen vind ook ik enorm slecht! (zo, dat is eruit) En ja, ik denk dat er te snel met stickers gespeeld wordt. Maar dan ontkennen dat AD(H)D bestaat, dat gaat mij te ver. Mijn idee: spoor het op, erken het en gebruik de vele positieve kanten die het heeft!

   Liked by 1 persoon

   • Roos zegt:

    AD(H)D valt ook niet te ontkennen, het is een ‘stoornis’ die gewoon bestaat. Maar, gebruik het niet als excuus voor wat dan ook… Inderdaad wat jij zegt; erken het en gebruik de positieve kanten. 🙂 Niets is enkel negatief, net zoals niets enkel positief is. Yin en Yang, het een zit ook besloten in het ander.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s