Mijn inspiratiebron / Blaastest

Men vraagt mij wel eens hoe ik toch aan de inspiratie voor mijn gedichten kom. Meestal heb ik op die vraag geen passend antwoord. De ideeën vliegen gewoon door mijn hoofd en soms kan ik een idee vangen en aan het digitale papier toevertrouwen. Een antwoord dat meestal niet voldoet aan de verwachting van de vragenstellers. Maar ja, hoe leg ik nou duidelijk uit hoe het werkt in mijn hoofd? Als ik het zelf al niet snap, hoe kan ik het dan aan een ander duidelijk maken?

En toch ga ik een poging doen om mijn gedachtegang te ontleden. Ik kreeg er in de afgelopen week namelijk een uitgelezen kans voor. Het gedichtje ‘blaastest’ diende zich namelijk op een bijzondere manier aan. Een manier die wel te omschrijven valt.

Ik neem u voor een kleine uitleg mee naar onze eettafel. Daar waar ook gedronken wordt. Ons kleine lieve mannetje kreeg een beker melk te drinken van vrouwlief. En zoals dat gaat bij kinderen die bijna twee jaar zijn, weigerde hij meteen goed mee te werken. Toen hij eenmaal de slag van het drinken te pakken had ging er een golf van geluk door het huis en een golf van melk door zijn mondje. Om deze slag vast te houden zei vrouwlief: ‘drinken, drinken, drinken.’ Meneer gaf gehoor aan deze oproep, ikzelf ging met de woorden aan de haal. Het herhaalt roepen van het woord drinken deed mij denken aan het herhaalt denken van het woord blazen. Bij menig door de politie uitgevoerde blaastest is deze opdracht te horen. Waar zoonlief moest drinken tot de melk op was, moet er bij een blaastest geblazen worden tot de agent zegt dat het genoeg is.

Mijn hoofd ging van ‘drinken, drinken, drinken’ naar ‘blazen, blazen, blazen.’ En al snel nestelde zich het woord blaastest in mijn brein. Terwijl ik vrouwlief het ‘drinken, drinken, drinken’ hoorde uitspreken dacht ik aan de blaas van onze kleine vriend. Het orgaan zou, zo leek mij, goed getest worden.
En zo kreeg het woord blaastest voor mij een heel andere dimensie dankzij een kopje met melk. Een paar minuten en enkele rijmwoorden later was er een gedichtje geboren. Hoe iets dagelijks kan leiden tot een gedichtje…

121-blaastest

 

4 gedachtes over “Mijn inspiratiebron / Blaastest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s