Oefening baart kunst

Het is druk bij ons in de straat. De kinderboerderij aan de overkant lijkt met de dag meer inwoners te tellen. Kleine konijnen, schattige schaapjes en enige ezeltjes. De lente meldt zich en het dierenrijk plant zicht voort. Wanneer ik de jonge dieren zie dartelen in het weilandje in onze straat, geniet ik van het jonge grut. Lente en jonge dieren, het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Terwijl ik zo geniet van deze taferelen wordt mijn aandacht getrokken door een mank lopend lammetje. Het lamme lam rukt mij uit mijn gemijmer en doet mij, een niet lamme jongeman, met beide benen op de grond staan.

Natuurlijk is het mooi om de jonge dieren te zien. En ja, ik vind het ook erg schattig. Maar toch, zo besef ik, zit er een dieper verhaal achter de geboorte van de dieren. Het lammetje doet me er aan denken dat een schaap haar lammeren werpt. Waar het vogeltje de eieren warm en liefdevol uitbroedt en een kuiken in een warm nest geboren wordt, werpt het schaap haar lammeren. Zal het werpen en een verkeerde landing de oorzaak zijn van het lamme lam? Ik vraag me ineens af hoever zo’n beest haar kroost werpt. Een meter? En werpt een schaap haar lammeren net zo ver als een leeuw haar welpen werpt? Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ooit wedstrijden gehouden zijn tussen deze dieren om te zien wie er het verst kan werpen. En als die wedstrijden er zijn geweest, wat is dan het wereldrecord werpen? Ik neem aan dat de deelnemende dieren er veel voor moeten trainen om zo’n wedstrijd te winnen. En ineens weet ik bijna zeker waar de bekende uitdrukking ‘oefening baart kunst’ vandaan komt. Dat is natuurlijk een gevleugelde uitspraak op het wereldkampioenschap babyslingeren voor dieren.

Nu ik zo aan het fantaseren ben vraag ik mij ineens af of er ook dieren zijn die niet mee mogen doen met dergelijke toernooien. Want neem nou een paard. Een paard, paart en baart. Daar komt geen werpen bij kijken. En ook koeien werpen geen baby’s. Een koe kalft. Zullen koeien en paarden dan ook mogen meedoen? Kalven, beste een vreemde benaming eigenlijk. Want waarom noem je het bij een koe wel kalven, maar bij een mens niet baby’en? Dat zou in dat kader toch heel logisch zijn?

Hoe het allemaal precies in elkaar steekt weet ik niet. Feit is dat er veel babybeesten ter wereld komen en de zomer onderweg is. Iets wat mij zeer goed bevalt!

MEER COLUMNS EN VERHALEN VAN MIJN HAND ZIJN HIER TE VINDEN.

 

 

 

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Oefening baart kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s