Vreemde uitdrukkingen?!?

Vreemde uitdrukkingen

Wat kan ik genieten van taal. Een geweldige uitvinding waarmee je kan communiceren. Waarmee je kan spelen. En waar je je zo lekker over kunt verbazen. Het is mooi als je elkaar door het gebruik van taal beter gaat begrijpen. Toch werkt dat niet altijd zo. Soms vraag je je af of je echt goed gelezen hebt. ‘Staat dat er echt? Wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? ‘ Een paar uitdrukkingen die mij ooit zijn opgevallen:

‘Je auto op zijn staart trappen’
Wanneer we haast hebben, willen we onze auto wel eens flink op de staart trappen. De vraag is alleen wat je daarmee bereikt. Een staart zit, zover ik weet, meestal ergens achterop. Achterop een koe, aan de achterkant van een meisjeshoofd of aan het uiteinde van een vis. Het gaspedaal, waar we eigenlijk op moeten trappen, zit echter voorin de auto. Hoe doe je dat dan? Een auto op zijn staart trappen? Zomaar een voorbeeldje van een bijzonder uitdrukking die veel wordt gebruikt.

‘Zeemeermin’
Snel over naar vrouwen. Ik weet, een risicovol onderwerp, maar ik durf het aan. Vaak weten mannen niet wat een vrouw bedoelt. Is ‘ja’ ook echt ‘ja’? En hoe zit dat bij nee? Soms is het moeilijk om hoogte te krijgen van een vrouw. Een vrouw waar ik geen hoogte van krijg is de zeemeermin. Nou weet ik ook wel dat het slechts een sprookjesfiguur is, maar toch. Ik denk er even over na. Zeemeermin is een naam die doet vermoeden dat mevrouw in de zee leeft. Tot zover snap ik het helemaal. Maar dan de rest, Meer/Min. Ja, wat wil je nou, meer of minder? Voor mij een raadsel. Ik snap haar niet.

‘Zometeen‘
Een veel gehoorde opmerking is: ‘Dat doe ik zometeen’. Men wil daarmee vertellen iets over enkele ogenblikken te gaan doen. Toch komt de uitdrukking zometeen raar op mij over. Wanneer ik iets wel voor een ander wil doen, maar niet direct, dan zeg ik vaak dat ik het ‘zo’ wel even doe. Mocht er iets moeten gebeuren zonder enige vertraging, dan doe ik het meteen. Hoe kan ik iets dan zometeen doen? Doe ik het dan zo, of doe ik het meteen?

‘Zostraks’
Tot slot het woordje ‘zostraks’. Zo en straks zijn afzonderlijk van elkaar woorden die wijzen op de toekomende tijd. Toch hoor ik in mijn omgeving dat het woord zostraks ook anders wordt gebruikt. ‘Dat heb ik zostraks al gedaan’. Het verwijst nogal eens naar iets in de verleden tijd. Misschien ligt dat aan mij, of mijn omgeving. Hoe dan ook, opvallend is het wel.

Ook wel eens zo’n uitdrukking gelezen, gehoord of gevonden? Laat gerust een reactie achter. Ik ben benieuwd.

5 gedachtes over “Vreemde uitdrukkingen?!?

Plaats een reactie